Автор: Jessie
Публикувано на: 07.04.2011 13:54:29

Рейтинг:

Защо

Просто слагате етикетчето „еко мода“ (което значи, че ползвате материи, произведени без да нарушават природното равновесие) и продукцията ви е на гребена на вълната.

Еко модата се дефинира от организациите, които следят нейното качество по следния начин: „Съобразяване с природата, здраве за потребителя и работно място, отговарящо на световните стандарти за работника в бранша.“

Дрехите и аксесоари, които отговарят на това определение са изработени обикновено от органични суровини като памук, расъл без подхранване с пестициди, или повторно ползване на материи, като преработка на пластмаса за производство на нови токчета или винтидж материи за ушиване на нови дрехи.

Дизайнерите си играят с еко тематиката от доста години, но за истинския рожден ден на Eco-Fashion-Week се смята модната седмица в Ню Йорк през февруари 2005г. Тогава стартира специално събитие наречено „Мода на бъдещето“. Там известни и изгряващи дизайнери представят свои ревюта с тоалети, изработени от коноп, бамбук и рециклирани материали.

„Хубаво е, че много известни имена в бранша прегръщат идеята за „зелена мода“. Обикновено хората смятат, че модната индустрия е повърхностна и празноглава. Колко е добре, че тъкмо модният бизнес влиза в редиците на еко защитниците, така навсякъде по света ще прегърнат идеите за екоравновесието и никой няма да остане равнодушен“, смятат организаторите на еко седмицата.

От 2005 г. насам нещата доста са се развили. В Сан Франциско се организира седмица на „Ревюта от дивата страна“, еко шик мода, спонсорирана от големи имена като EcoGanik, Loomstate, Fabuloid и др. Същото става във Ванкувър, Канада и интересът продължава да нараства.

Лидерите на еко-модната индустрия вече произвеждат дори „еко лукс“ линии дрехи и бельо, които се изработват от екзотични растения като бамбук, морски водорасли, соя и японското чудо сасаваши (това е растение, приличащо на лен, чиито листа са антиалергенни и антибактериални). За зимата разбира се, материите са от естествена вълна.

Еколейбълите заявяват: „ние искаме да покажем на всички, че екомодата може да бъде удобна, забавна, шарена, женствена (или не) и хипер яка!“

Галерия Еко мода
Защо еко модата е така популярна
Защо еко модата е така популярна
Защо еко модата е така популярна
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg