Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Донка
Донка

Полезни съвети - зелени съвети

    Автор: www.unwater.org

Затворете крана на чешмата!

Не хабете вода, докато си миете зъбите или се бръснете, и ще спестявате близо 10 литра всеки път. Налейте си вода в чаша и затворете крана – така ще използвате само колкото ви е необходимо.

Инсталирайте водомер, за да следите колко вода изразходвате.

Домакинствата с водомери използват водата по-икономично и в крайна сметка така спестяват и пари.

Жадни ли сте?

Напълнете кана с вода и я дръжте в хладилника, вместо всеки път, когато ви се допие студена вода, да изчаквате водата да се източи.

Защо да прахосвате?

Кипвайте само толкова вода, колкото ви е необходимо за чашата кафе или чай.

Вземете си бърз душ вместо вана.

Душовете изразходват три пъти по-малко вода! При вземането на душ се изразходват около 30 до 80 литра, а на вана – от 150 до 200 литра скъпоценна вода. Това е истина, само ако траят не повече от пет минути. Спирайте водата, докато се сапунисвате, не се бавете под душа и нагласете часовника да звъни, за да си следите времето следващия път!

Инвестирайте в „малоструен душ“ за икономия на водата.

Той разпръскват водата на фини капчици и засилва водната струя, използвайки по-малко вода. Добре си помислете, преди да купите турбо душ.

Намалете употребата на вода в домакинството си.
Акo инсталирате аератори и ограничители на крановете, струята ще е по-силна, но ще се състои от по-малко вода и повече въздух. Крановете с аератори намаляват разхода на вода с 30-40 %.

Пуснете „hippo” в казанчето на тоалетната чиния!

Намалете разхода на вода в тоалетната, като пуснете в казанчето „hippo” или друго устройство, намаляващо количеството вода, което изтича при дърпането на сифона. Ако смятате да купувате ново казанче, вземете си система с двоен бутон за икономия на водата.

Търсете еко-етикета!

Когато купувате нова перална машина, търсете енергоспестяващи модели, които използват най-малко количество вода. За повече информация посетете уебсайта на европейския еко-eтикет, където ще намерите списък на енергоспестяващи уреди.

Не изхвърляйте отпадъци в тоалетната чиния.

Памучни тампони, клечки за уши и кърпички за почистване на грим. Изхвърляйте ги в кошчето за боклук, където им е мястото.

Градинският ви маркуч може да излее 18 литра вода в минута.

Вместо него използвайте обикновена градинска лейка и така сериозно ще намалите загубата на вода. Друг вариант е да прикачите пистолет за поливане на маркуча, за да контролирате водната струя.

Напоявайте обилно, вместо да пръскате!

Вместо да пръскате всеки ден растенията в градината, напоявайте ги обилно два пъти седмично. По този начин повече вода ще бъде поета от тях, вместо да се изпари.

Събирайте дъждовна вода.

За поливане на градината, вместо да използвате ценна питейна вода. Не забравяйте да проверявате прогнозата за времето, преди да полеете градината – може би скоро ще завали.

Мийте колата си сами, като използвате кофа, гъба и сапун.

Така ще изхабите само няколко литра вода, докато на автомивка се използват от 32 до 150 литра всеки път. Ще постигнете същия резултат, но с много по-малко вода.

Изхвърляйте, не изливайте!

Всичко, което изсипвате в канала, мивката или тоалетната може накрая да се озове в реките или морето! Никога не изхвърляйте масла, смазки или опасни течности като разредители или неизползвана боя, като ги излеете в канала. Вместо това ги съберете в един кашон и ги изхвърлете с останалия боклук. Оставете ги в оригиналните им опаковки, за да избегнете химични реакции. Така по-лесно ще бъдат забелязани при събирането на боклука. Ако е възможно, занесете ги в местния център за събиране на отпадъци.

При възможност, избирайте произведена по биологичен начин риба като морски костур, сьомга и пъстърва.

Рибата, която не е биологично отгледана, приема големи количества химикали и антибиотици, които могат да се отразят на другите животни от хранителната верига. Струва си да научите и че за отглеждането на 3 кг. питомна сьомга във водно стопанство са необходими 15 кг. дива риба, които й служат за храна и мазнина.

Не пускайте пералнята или съдомиялната, ако не са пълни догоре с пране или съдове.

Те използват еднакво количество електричество и вода, независимо дали са пълни или празни, така че е по-добре да ги използвате по най-оптималния начин.

Искате да премахнете котления камък?

Вместо с химически препарати, опитайте да премахнете котления камък от плочките, крановете, чайниците и ютиите с оцет.


Материалите са предоставени от Басейнова Дирекция - гр. Пловдив

Саттията е посветена на Световния ден на водата - 22 март.

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...